„Ce s-a citit?” by Colțul Cultural

Alături de alte 2 cărți, scriitorul Mihai Cotea a lăsat și o impresie de lectură asupra romanului meu „Casa cu cinci ferestre”. Articolul complet se poate citi pe blogul său „Colțul cultural”, vă las aici partea în care se referă la cartea mea:

Foto credit Mihai Cotea

„Pe Claudia Peter o citesc de ani buni și i-am urmărit creațiile pe diferite site-uri. Claudia a debutat în 2011, cu romanul realist „Departe spre acasă” și, până la apariția celui de-al doilea roman al său, Casa cu cinci ferestre, a mai publicat un volum de proză scurtă, intitulat „Desene cu (se)crete” (2017).

Claudia publică rar, dar când face acest lucru, merită toată atenția. Nu spun lucrurile acestea din cauză că ne cunoaștem și suntem prieteni, ci pentru că urmărindu-i parcursul, nu pot spune că m-a dezamăgit vreodată cu una din cărțile sale.

Casa cu cinci ferestre nu promite, ci confirmă. Confirmă un lucru pe care-l intuiam și pe care i l-am dezvăluit cu ani în urmă. Capacitatea acesteia de a crea povești și personaje complexe.

Deși o ficțiune, cartea are la bază un puternic substrat real, după cum spune Claudia într-un interviu recent. Povestea urmărește destinul și reîntâlnirea a cinci frați, despărțiți de soartă, în urma descoperirii condițiilor inumane în care și-au trăit primii ani din viață în casa celor care ar fi trebuit să le fie părinți și să-i ocrotească. Povestea e cât se poate de dureroasă, foarte bine scrisă și narată în detaliu, iar personajele, sunt exact așa cum se spune, „ca degetele de la mână”. Frații sunt redați magistral prin intermediul caracterelor foarte diferite ale acestora, grație penelului unei autoare mature. Scriitura Claudiei a crescut enorm în ultimii ani și, cred eu, se apropie de punctul de maxim.

Am rămas extrem de plăcut surprins de romanul mult așteptat al Claudiei Peter. Nu pentru că nu i-aș fi știut valoarea literară, ci pentru că mi-a depășit total așteptările. Claudia este un autor de cursă lungă, iar romanul merită citit de cât mai multă lume, pentru că prezintă o poveste bine nuanțată și bine susținută pe un număr lung de pagini (aproximativ 400 de pagini). Un turnir dulce amar extras din realitatea noastră românească.” Mihai Cotea

Mulțumesc Mihai pentru citire și tuturor celor care mi-ați transmis gânduri despre carte. Romanul se poate comanda de pe siteul editurii UP http://www.edituraup.ro/cumpara/casa-cu-cinci-ferestre-claudia-peter-245

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s